20 voordelen van rijden met een elektrische auto in Nederland

Elektrische auto’s zijn steeds populairder aan het worden. Dit komt door de vele voordelen die ze bieden ten opzichte van benzine- en dieselauto’s. In Nederland zijn er nog meer voordelen van elektrisch rijden, omdat de overheid elektrische auto’s stimuleert met subsidies en andere maatregelen. In dit artikel bespreken we 20 voordelen van rijden met een elektrische auto in Nederland.

1. Lage kosten

Elektrische auto’s zijn goedkoper in gebruik dan benzine- en dieselauto’s. De energiekosten voor het opladen van een elektrische auto zijn veel lager dan de kosten van benzine of diesel. Bovendien zijn er veel subsidies beschikbaar voor elektrische auto’s, waardoor de aanschafprijs lager kan worden.

2. Minder uitstoot

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, waardoor ze beter zijn voor het milieu dan benzine- en dieselauto’s. Dit is een belangrijke factor voor mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering.

3. Stiller rijden

Elektrische auto’s zijn veel stiller dan benzine- en dieselauto’s. Dit is een voordeel voor de omgeving, maar ook voor de inzittenden van de auto. Elektrische auto’s zijn zo stil dat je ze bijna niet kunt horen rijden. Dit is vooral prettig in stedelijke gebieden, waar er veel lawaai is.

4. Meer koppel

Elektrische auto’s hebben een direct koppel, waardoor ze sneller kunnen optrekken dan benzine- en dieselauto’s. Dit is vooral handig bij het wegrijden van een stoplicht.

5. Minder onderhoud

Elektrische auto’s hebben minder bewegende delen dan benzine- en dieselauto’s, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben. Dit betekent dat je minder geld hoeft uit te geven aan reparaties en onderdelen.

6. Gemakkelijk opladen

Elektrische auto’s kunnen worden opgeladen bij thuis, op het werk of bij openbare laadpalen. Er zijn steeds meer openbare laadpalen beschikbaar, dus het is steeds makkelijker om een elektrische auto op te laden.

7. Toekomstbestendig

Elektrische auto’s zijn de toekomst. De overheid stimuleert het gebruik van elektrische auto’s met subsidies en andere maatregelen. De productie van elektrische auto’s neemt toe en de prijzen dalen. Als je een elektrische auto koopt, ben je goed voorbereid op de toekomst.

8. Geen BOVAG garantie

Bij een nieuwe elektrische auto krijg je geen BOVAG garantie. Dit komt omdat elektrische auto’s een nieuwe technologie zijn en er nog niet veel bekend is over hun betrouwbaarheid. De fabrikanten bieden echter wel vaak een garantie op hun elektrische auto’s.

9. Geen wegenbelasting

Elektrische auto’s hoeven geen wegenbelasting te betalen. Dit is een grote besparing, want de wegenbelasting voor een benzineauto of dieselauto kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

10. Parkeerkorting

In veel steden krijgen elektrische auto’s korting op parkeren. Dit kan oplopen tot wel 50%.

11. Rijbewijskorting

Jonge bestuurders met een elektrische auto krijgen korting op hun rijbewijs. De korting bedraagt 15% op de theorie- en praktijklessen.

12. Groene kentekenplaten

Elektrische auto’s krijgen groene kentekenplaten. Dit betekent dat je kunt profiteren van bepaalde voordelen, zoals gratis parkeren op veel parkeerterreinen en toegang tot milieuzones.

13. Voorrang bij rotondes

Elektrische auto’s hebben voorrang bij rotondes. Dit is om het verkeer te verlichten en ongelukken te voorkomen.

14. Minder geluidsoverlast

Elektrische auto’s zijn veel stiller dan benzine- en dieselauto’s. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast in woonwijken en andere gebieden waar veel mensen wonen.

15. Minder luchtvervuiling

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en minder andere vervuilende stoffen uit. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de stad en op het platteland.

16. Minder afhankelijk van olie

Nederland is sterk afhankelijk van olie uit het buitenland. Elektrische auto’s kunnen dit probleem helpen oplossen, omdat ze geen olie als basis voor benzine of diesel nodig hebben. Je kunt ze rechtstreeks met schone zonnestroom laden bijvoorbeeld.

17. Verbetering van de verkeersveiligheid

Elektrische auto’s zijn stiller dan benzine- en dieselauto’s, waardoor ze minder ongevallen veroorzaken. Dit komt omdat elektrische auto’s minder geluid produceren, waardoor voetgangers en fietsers minder snel worden gehoord en gezien.

18. Verbetering van de luchtkwaliteit

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, waardoor ze de luchtkwaliteit verbeteren. Dit is belangrijk voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD.

19. Verbetering van de geluidskwaliteit

Elektrische auto’s zijn veel stiller dan benzine- en dieselauto’s, waardoor ze de geluidskwaliteit verbeteren. Dit is belangrijk voor mensen die in stedelijke gebieden wonen, waar er veel verkeersgeluid is.

20. Verbetering van de leefomgeving

Elektrische auto’s dragen bij aan een betere leefomgeving. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, de geluidskwaliteit en de verkeersveiligheid. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen.

Als je op zoek bent naar een auto die goed is voor het milieu, goedkoop in gebruik is en weinig onderhoud nodig heeft, dan is een elektrische auto een goede keuze. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s op de markt, dus je kunt er zeker een vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geef een reactie